KHAS UNTUK ANAK BANGSA KU

Monday, 8 April 2013

TERGEMPAR BERITA BUAT RAFIZI!!! JANGAN TERKENCING BRADER RAFIZI!!!BACA DAHULU BERITA TERGEMPAR DI SINI!!!

Sebelum ini memang ada beberapa kenyataan MiTi untuk turunkan harga kereta menjelang 2015 selepas perbincangan dengan beberapa syarikat pengeluar kereta. Buat masa ini syarikat pengeluar kereta seperti proton dan perodua hanya memberi diskaun, tawar skim graduan dan sebagainya. Aku Janji BN baru-baru ini dibentangkan oleh Pengerusi BN menyatakan kerajaan akan mengkaji semula dasar automotif negara untuk menurunkan harga kereta secara berperingkat 20-30% .

Memang ramai tidak bersetuju dengan persetujuan AFTA dalam dasar itu ketika zaman Pak Lah menjadi PM apabila untuk 'open market' kita kepada luar sedangkan negara kita sahaja dalam Asia Tenggara yang mengeluarkan kereta sendiri sedangkan di beberapa negara lain terutama di Korea Selatan tidak open market kereta kerana nak menjaga kereta mereka. Malaysia masih belum bersedia untuk menyertai AFTA (akan dibincangkan lain kali, kerana ini hanya selingan) dan melalui AFTA pun harga akan semakin turun kerana persaingan dan permintaan. BN tak tiru PR sebab PR nak hapuskan cukai, tapi bn hanya turunkan. Malah kalau BN nak hapuskan cukai saya sendiri akan kecam BN kerana akan mengheret negara di "ambang kehancuran".Penurunan pun hanya antara 20-30% dari duti kalau sekarang duti bernilain RM 20,000... maka penurunan 20-30% hanyalah diantara 4,000 - 6,000.\

Kenyataan rafizi dlm poster jawapan beliau kpd SSTDM mengenai profit yg tinggi kerana monopoli pemegang AP juga adalah salah sbb kereta yang dipasang di malaysia dan asean tidak memerlukan ap kereta seperti civic, camry, myvi, tidak memerlukan AP.  Dalam keadilan daily, dia pun tulis 90% kenderaan tak perlukan AP. so, macam mana nak dapat duit dari lelongan AP ? Mengenai formula pengiraan Rafizi saya telah bentangkan malah penipuan dalam harga kereta sebelum dan selepas cukai pun saya dah lawan balik. 

Di petik dari page sini.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...