KHAS UNTUK ANAK BANGSA KU

Saturday, 7 April 2012

BERSATULAH BANGSA KU!!!

MB ingin mengajak anda semua hayati video ini. Walaupun agak panjang, semoga anda dapat luangkan masa...MB ingin menyeru kepada seluruh rakyat Malaysia, bersatulah kamu dalam menjaga keamanan dan ketenteraman negara tercinta ini. Kepada Mahasiswa, marilah menjadi agen menyatukan kembali anak bangsa  kita. Jangan kita terikut-ikut dengan rentak anasir-anasir yang ingin melihat negara kita hancur.

VVIP DISERANG!!!


MB mengucapkan syabas dan tahniah ke atas kecekapan PDRM dalam menjaga keamanan negara tercinta ini. Video ini adalah demonstrasi sempena Sambutan Memperingati Hari Polis yang ke 205 di Dataran Merdeka. Tahniah diucapkan kepada PDRM.


PENDEDAHAN KEHEBATAN ISTERI DATO SRI ANWAR IBRAHIM!!!MARI KITA DENGAR!!!


MB ingin berkongsi video ini yang bagi MB menunjukkan ketabahan seorang isteri dalam mengharungi liku-liku kehidupan. MB pendapatan anda semua setelah mendengar kisah ini??? 

PENDEDAHAN BUKTI PAKATAN TIDAK BERSEDIA MENUNAIKAN JANJI MEREKA!!!


MB ingin mengajak anda semua lihat disini apa pendedahan yang MB maksudkan...

PENDEDAHAN 3UTHM YANG SEBENARNYA!!!

WAH... PANAS telinga MB dengar pasal penerangan yang diceritakan oleh 3 Abdul ini. MB ingin mengulas serba sedikit pasal 3 Abdul ini.


Apa yang MB tahu isu ini timbul setelah berlangsungnya satu program iaitu Program Internasional Youth Day (UNIESCO) yang dihadiri oleh Dato Ahmad Maslan yang menyampaikan ucapan beliau. Isu ini timbul kerana pihak pentadbiran universiti mengarahkan pelajar untuk menghadiri program ini dan kerana penglibatan ahli politik didalam program ini.

Bagi MB program ini memang sangat besar tarafnya iaitu internasional program dan dihadiri oleh pelbagai VVIP. Memang patut sebagai tuan rumah, para pelajar hadir memberi sokongan. Isu yang dibangkitkan oleh 3 Abdul ini ialah bantahan kerana ahli politik masuk ke kampus. Dan apa yang MB nampak, mereka ini mempropagandakan isu ini kerana tindakan telah di ambil oleh mereka. 

MB setuju tindakan diambil ke atas mereka kerana mereka telah mengaibkan universiti tempat mereka belajar  ini dengan menyuarakan bantahan melalui rakaman video yang mereka lakukan. Pihak Universiti mengambil tindakan ke atas mereka di merujuk kepada akta berikut :


MB ingin mengulas statement yang mereka bahawa tidak mahu ada campur tangan politik di kampus. Kenapa  3Abdul ini tidak mengeluarkan kenyataan membantah kenyataan yang dikeluarkan oleh harakahdaily dan malaysiakini. Seperti yang anda sedia maklum bahawa kedua-dua media ini adalah daripada pihak politik pembangkang. MB ulang sekali kenapa tidak dikeluarkan kenyataan ini??? 

MB berharap jangan kerana fikiran sempit seseorang, 3 Abdul ini merosakkan negara tercinta!!!

Anda boleh melihat cerita 3 Abdul ini disini.

PENIPUAN ANWAR TETANG TURKI


MB tertarik dengan kenyataan Dato Seri Anwar Ibrahim pasal pendidikan percuma di negara Turki walau pun tidak ada minyak ini. Untuk penjelasan yang lebih lanjut pasal cerita ini, mari sama-sama kita baca di sini.

MACAM MANA NAK MURAH DAN LIMPAH REZEKI???


MB ingin mengajak rakan-rakan melakukan solat sunat Dhuha 2 rakaat di pagi ini. Seterusnya marilah sama-sama membaca doa Dhuha ini. 

Friday, 6 April 2012

Kupasan PTPTN lagi!!!

MB ingin mengupas beberapa persoalan yang timbul apabila isu PTPTN ini disebut-sebut. Antaranya :

Anak muda terpaksa melangsai beban hutang belajar kepada kerajaan dan pihak penaja setelah tamat dari universiti dan kolej.Memang ler adat berhutang, kenalah bayar. Bagi orang Islam, kalau mati syahid sekalipun roh akan bergentayangan tak diterima Allah kerana berhutang apatah lagi jika pemberi hutang tak halalkan hutang kita. Sekiranya mahasiswa nak belajar free tanpa perlu membayar PTPTN, MB mencadangkan mahasiswa itu belajar rajin-rajin supaya dapat CGPA cemerlang. Insya Allah PTPTN jadi biasiswa, sesen pun tak payah bayar bahkan dapat pujian masyarakat lagi. Fakta ini tidak pernah disebut oleh Dato Seri Anwar bahawa sekiranya seseorang itu mendapat pointer 3.5 ke atas kalau tidak silap MB, PTPTN akan menjadikan pinjaman itu sebagai biasiswa. Bagi MB ini sesuatu yang bagus supaya pelajar fokus pada pelajaran. Jangan ikut hasutan anasir-anasir tertentu untuk berdemotrasi itu. Bagi MB itu semua ada agenda tersembunyi.


Padangan MB kepada ibubapa pulak, Sebagai ibu bapa kenalah belajar menabung sikit-sikit sejak anak-anak masih kecil. Dah banyak skim tabungan pendidikan yang diwujudkan oleh kerajaan dan swasta. Bila mereka dah besar 20 tahun akan datang, dah ada duit belanja. Mahasiswa yang dapat PTPTN pula kenalah berjimat-cermat bila berbelanja, bila cuti semester belajarlah berdikari dengan bekerja sementara untuk cari pendapatan dan pengalaman. Sambil tu lengkapkan diri dengan pelbagai pengetahuan misalnya menguasai bahasa-bahasa asing, mahir dalam teknologi siber, membina ketrampilan diri, mahir bergaul selain berpengetahuan luas - baru senang dapat kerja.


Kerajaan tak patut menyenarai hitamkan dan menghalang 132,801 mahasiswa ke luar negara akibat gagal bayar hutang PTPTN.

Memang patut pun kena sekatan macam ni, ada hati nak lari dari hutang. Hutang dengan along pun dicarinya sampai ke lubang cacing. Hutang dibayar akan digunakan untuk orang lain pula. Buku Jingga sendiri cakap 1 orang dari setiap 4 orang rakyat Malaysia tercicir dari pendidikan menengah dan tidak dapat menamatkan pendidikan menengah antara tahun 2001-2009. Golongan inilah yang sentiasa dibantu kerajaan melalui duit-duit PTPTN yang dibayar kembali oleh para siberhutang.


Beginilah kitaran ekonomi sesebuah negara. Kalau semuanya harap disubsidi dan diberi free, bagi pula kepada pelajar malas yang harapkan kuota, markah kesian dan gemar mengacau, maka lahirlah graduan yang keputusannya tercorot dan cukup makan. Nanti bila mereka bekerja suruh jer kerja free, majikan tak payah bayar gaji. Amerika Syarikat pun hampir-hampir bankrap bila ramai graduannya mengelat tak mau bayar hutang belajar yang mencecah US$1 trillion!


Malaysia akan bankrap tahun 2019, hutang negara tahun 2007 berjumlah 266 bilion meningkat RM456 bilion pada akhir 2011. Hutang rakyat pula mencecah RM700 bilion. Dijangka hutang negara meningkat 100 peratus menjelang 2019. PR menjangkakan mungkin tahun 2017, 2018 dan 2019 gaji kakitangan awam tidak boleh dibayar seperti mana berlaku di Ireland - gaji pensyarah 3 bulan tidak dibayar dan di Portugal pencen di bayar 1/3 sahaja.

Inilah akibat amalan berkebajikan yang keterlaluan di negara-negara kapitalis Eropah konon nak jaga kebajikan rakyatnya, sampai penganggur dan pelacur pun diberi makan dan rumah free. PR cakap setiap rakyat Malaysia terpaksa guna 60% gajinya berhutang membeli rumah, kenderaan (30%) dan hutang peribadi (10%). Tetapi golongan kapitalis tamak yang galak membina rumah-rumah mahal, mereka kawal harga bahan binaan dan harga tanah serta mengenakan caj dan riba tinggi pada peminjam. Kalau negara banyak berhutang, kenalah ikhtiar jana ekonomi dan tambah rezab negara, bukannya perabis semua simpanan negara konon nak bagi semuanya free!
      
PR berjanji melaksanakan program Negara Berkebajikan berdasarkan Buku Jingga jika berjaya memerintah Malaysia selepas PRU 13. Mandat yang diterima oleh PR akan berlangsung selama 5 tahun (2012-2017). Memang Malaysia akan bankrap tahun 2019 jika PR jadi  kerajaan. Semuanya sebab belanja subsidi besar dan ramai mengelat bayar hutang, nak free segalanya…hancur!!! 


Apa Kata Dato Seri Anwar Ibrahim pasal PTPTN?


Mari kita kaji apa yang Dato Seri Anwar dok citer sana sini tu....

MB ingin rakyat sedar tentang gula-gula madu yang anwar cuba suapkan kepada anda ini melalui beberapa pendedahan yang MB cuba kupaskan ini.

Betul ke PR akan beri pendidikan percuma dan memansuhkan PTPTN sekiranya PR memerintah?

Untuk pengetahuan rakyat jelata, PTPTN hanya Berjaya memungut RM2.74bilion daripada jumlah sebenar yang perlu dikutip iaitu RM6.2 bilion. Jumlah yang MB nyatakan itu adalah sehingga September 2011. Beban hutang yang terpaksa ditanggung ialah sebanyak RM3.46 bilion yang belum dilunaskan oleh peminjam. Jesteru atas budi bicara dari Kumpulan Simpanan Wang Pekerja (KWSP) dan Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP), PTPTN telah diberi pinjaman bagi membiayai PTPTN supaya mahasiswa-mahasiswa dapat dibantu. Jika dipikirkan secara logik, sekiranya PTPTN dibatalkan bermakna kerajaan terpaksa menanggung beban hutang dan belanja hangus RM6.2 bilion!!!

Sanggupkah PR membayar kembali hutang-hutang PTPTN yang berjaya dilangsaikan oleh para peminjam terdahulu dan sehingga kini jika mereka memerintah Malaysia nanti? MB ingin bertanya pulak, bagaimana ekonomi Negara nak berkembang sekiranya semua PR janji nak bagi free seperti tol,elektrik, air dan lain-lain?

Pesan MB, jangan kerana agenda peribadi seseorang,Negara tergadai. MB pikir kenapalah free thinkers PR boleh pikir perkara tak masuk akal ni…..???
Dulu masa Dato Sri Anwar menjadi TPM, keuntungan Petronas RM30 bilion tapi ada biasiswa. Sekarang Petronas untung RM90bilion tapi pelajar terpaksa berhutang. Boleh ke bagi pendidikan percuma???

Apa yang MB ingin nyatakan disini, semasa Dato Seri Anwar menjadi TPM, semasa itu penduduk Malaysia hanya 20-23juta orang dan IPTA hanya ada kurang 10 buah. Tetapi untuk maklumat seluruh rakyat Malaysia, sekarang ini jumlah penduduk Malaysia dah lebih 29 juta orang dan IPTA ada lebih 20 buah termasuk berpuluh-puluh IPTS antaranya KUIS, KUIN dan lain-lain. Ini bermaksud semakin ramai yang hendak belajar di IPT. Bagaimana nak roling duit keuntungan Petronas tersebut sekiranya asyik dibelanja hangus???Sepengetahuan MB juga,  Sumber minyak negara semakin berkurangan dan Petronas terpaksa bersaing untuk dapatkan minyak dari luar. Minyak Malaysia pulak tidak sesuai dijadikan petrol. Sebaliknya hanya minyak dari Timur Tengah yang sesuai jadi petrol. Kerajaan terpaksa guna banyak duit Petronas untuk subsidi barang lain malah kerajaan juga banyak komitmen untuk pembangunan Negara bukan setakat bagi biasiswa dan dermasiswa sahaja.

Duit PTPTN yang dikutip setiap bulan digunakan sepenuhnya untuk kitar balik membayar gaji-gaji pekerja di universiti, bagi pinjaman membiayai mahasiswa-mahasiswa seterusnya dan maintenance cost  IPT-IPT seluruh negara.

Secara mudah MB ingin meminta rakyat berpikir sejenak. Macam mana bank-bank menjalankan operasinya? Melalui pinjaman yang diberikan. Sekiranya bank gagal mendapatkan kembali pinjaman yang diberikan, bagaimana bank nak beroperasi? Silap-silap ramai staf akan dibuang kerja disebabkan bank-bank ini bankrap.

Selagi MB menegaskan supaya jangan kerana agenda sempit seseorang menyebabkan Negara binasa....


*Tunggu ulasan MB seterusnya* 

APA KATA PAS PASAL PTPTN?


MB disini ingin mengulas secara peribadi apa yang dikatakan oleh Pengarah Operasi Pusat Penyelidikan Pas(PPP) iaitu Dr Zuhdi Marzuki didalam harakahdaily..  Secara keseluruhannya jelaslah bahawa dengan pemansuhan PTPTN ini, mahasiswa akan menanggung kos hidup seharian. Ini bermaksud segala perbelanjaan makan minum, buku-buku, minyak kereta dan sebagainya akan di tanggung oleh mahasiswa.  Hari ini jika dilihat pada awal semester sekiranya PTPTN memasukkan duit lewat, riuh satu Negara berbunyi terutamanya dari pihak PRO MAHASISWA yang selalu mengeluarkan kenyataan itu dan ini. Apabila duit PTPTN masuk,kamilah JUARA yang mendesak supaya PTPTN memasukkan duit cepat.

MB melihat fenomena ini dan pernah melaluinya satu ketika dulu. Ini berlaku kerana MB bukan orang kaya untuk mengharapkan ibubapa MB masukkan duit. Masa itu jujurnya PTPTN la harapan MB untuk menyara kehidupan seharian.

Dari kenyataan PPP mengatakan dalam cadangan beliau ialah mengurangkan pelajar belajar di luar Negara. Apa yang MB ingin bertanya kembali, kenapa pelajar-pelajar ini dihantar ke luar Negara? Sepanjang pengetahuan MB,mereka yang belajar di luar Negara ini adalah didalam bidang-bidang kritikal ataupun bidang professional yang diperlukan Negara sebagai contohnya bidang perubatan, kejuruteraan dan lain-lain. Bagi MB PPP perlu renung lebih mendalam pasal cadangan ini. Jangan kerana pikiran sempit untuk meraih undi merosakkan Negara.

MB juga ingin memaklumkan kepada PPP bahawa kebanyakkan pelajar yang belajar di luar Negara bukan ditaja oleh kerajaan tetapi di atas tajaan orang perseorangan dan syarikat-syarikat  besar seperti SHELL, Genting dan lain-lain. Setahu MB PTPTN tidak memberi pinjaman kepada pelajar yang belajar ke luar Negara. Disini MB nak bertanya, kenapa mereka ini dikaitkan dengan PTPTN??? Jangan kerana agenda sempit sesorang, rosak satu Negara….

Pelajar Malaysia di University of New South Wales, Australia 

MB melihat kenyataan PPP ini seperti pelajar-pelajar luar Negara ini tidak menyumbang kepada Negara. Adakah PPP tidak menghargai mereka??? Sepanjang pengetahuan MB, ramai pelajar-pelajar yang belajar di luar Negara ini balik ke Malaysia dan menyumbang kepakaran mereka kepada anak bangsa terutamanya di bidang perubatan. Dikesempatan ini, MB mengucapkan terima kasih yang amat sangat kepada mereka. Berbakti seikhlas hati anak bangsa ku…..

Kecuali Fahmi Reza….

*Tunggu cerita menarik berkenaan PTPTN ini di blog ini*

:)

Thursday, 5 April 2012

KENAPA PRO M ANTI PTPTN???

MARI KITA HAYATI VIDEO INI...


Pernahkah anda fikir sekiranya PTPTN dimansuhkan kelak nanti ramai orang terpaksa bergandai untuk menyambung pelajaran? PTPTN sebenarnya pada MB banyak membantu mahasiswa dalam menjalani kehidupan seharian. Sedarkah mahasiswa tentang itu???

Dari konsep ekonomi, masyarakat setempat mampu meraih sumber ekonomi hasil daripada perbelanjaan mahasiswa. Sebagai contoh di Perlis, rata-rata masyarakat setempat mendapat faedah daripada pembukaan UNIMAP. Mereka boleh menjana pelbagai pendapatan antaranya kereta sewa,rumah sewa dan lain-lain.

MB ingin anda semua pikir sejenak apa yang MB katakan tadi.

Wednesday, 4 April 2012

PTPTN BERGUNA???

Mari kita dengar apa kata mereka???


Wah... apa pendapat anda pulak pasal PTPTN ini? Sekiranya PTPTN dimansuhkan, adakah ibubapa kita terpaksa menanggung perbelanjaan harian kita? Bagi MB sendiri,MB tidak sanggup melihat ibubapa MB bekerja keras untuk menyara MB. Sekurang-kurangnya PTPTN ini dapat meringankan beban MB dan keluarga MB.

*Kredit kepada mereka yang menjayakan rakaman ini....

Anak Muda Kantoi di Hotel!!!
Pendedahan Dato Hassan Ali berhubung isu anak-anak bangsa sekarang, harus menjadi ingatan. MB rasa isu-isu yang didedahkan ini perlu diambil perhatian. Bukan sahaja di pihak KERAJAAN,malah dipihak PAKATAN. MB rasa sebak apabila isu-isu penting seperti ini langsung seperti tidak diperjuangkan....

Malah isu murtad turun di pandang remeh oleh DSAI. Anda boleh lihat di sini.

YES...AKHIRNYA PTPTN MANSUH!!! TAPI....
MB disini terasa panas jer telinga mendengar isu-isu pasal PTPTN ni. Sana sini ada jer kedengaran suara anasir-anasir negatif pasal MANSUHKAN PTPTN ini. Memang sedap didengar manis orang berbicara.

Sedarkah kamu bahawa melalui PTPTN ini hanya lebih kurang 0.25% sahaja yuran dipotong dan yang selebihnya membantu “MAHASISWA” dalam urusan seharian. Adakah betul PTPTN ini membebankan mahasiswa seperti yang digembar-gemburkan oleh anasir-anasir –ve ini? Memang ada anasir-anasir yang mengatakan ini DUIT RAKYAT dan HAK RAKYAT tetapi kalau dah ramai yang KERAJAAN bagi pinjaman tu, tidak berasa ia strategi yang mana adalah timba balik pemberian yang diberikan???MB melihat mahasiswa sepatutnya fokus didalam pembelajaran untuk mencapai pointer 4.0 kerana secara automatik ia menjadi biasiswa. Kenapa mahasiswa tidak mengejar sasaran ini??? MB terkilan kerana fakta ini tidak diberitahu kepada seluruh masyarakat oleh anasir-anasir ini. Sekiranya PTPTN dimansuhkan, TIDAKKAH IA akan membebankan ibubapa untuk memberi anak-anak perbelanjaan harian mereka di UNIVERSITI?


Disini MB ingin menyatakan kenapa anasir-anasir ini sibuk menjanjikan janji-janji madu ini sedangkan mereka mampu untuk mansuhkan yuran pengajian di KOLEJ UNIVERSITI ISLAM SELANGOR (KUIS).  MB dengar yuran di KUIS adalah antara paling mahal antara IPTS yang ada. Untuk maklumat anda semua, KUIS adalah sebuah IPTS di bawah Kerajaan Negeri Selangor yang ura-uranya terlalu banyak duit dibawah PKR. Takkan untuk pendidikan percuma tak mampu nak bagi kut. Atau adakah ini hanya setakat janji-janji semasa PRU-13 hampir tiba jeeerrrr kutttt……


Tuesday, 3 April 2012

MAHASISWA TERKANTOI DAN "DIGASAK"

   
Mari kita lihat jaguh Mahasiswa sebutan ramai yang ingin menjadi JUARA.


MB suka melihat video ini. Akhirnya cita-cita atau hasrat kegeraman pada Mahasiswa ini terubat seketika.... Maaf MB katakan disini. Bagi MB, mahasiswa didalam video ini masih muda dan mentah. Kembalilah ke pangkal jalan. Jangan biarkan masa depan gelap. katanya memperjuangkan mahasiswa. Tapi disini bukan taraf mahasiswa dik untuk menjadi juara. Sedarlah dik....

LAGI JANJI GULA DITABURKAN....

Wahh....dah lama MB tak menulis artikel ni. Bukan MB taknak tulis. Cuma MB pegi pusing-pusing Malaysia jap. Hehehe.... Apa pun Jeruk Pak Ali di Peneng memang terbaik!!! :)

Baik... Dalam pusing-pusing MB ni, MB tertarik dengan satu isu yang MB nak komen skit la. MB selalu mendengar ada unsur-unsur negatif menyatakan  GOMEN bagi rasuah la dengan memberi bantuan RM500.... Mcm2 la pasal RM500 tu... Bagi MB memang bersyukur la... Besar RM500 tu...Macam-macam boleh buat. Tapi ada pemimpin tue cakap GOMEN bagi rasuah la dan macam2 la...

Dalam pusing-pusing di peneng tempoh hari, MB berkesempatan minum petang bersama beberapa orang pemimpin Pakatan... Ceq ni main nak minum2 ja kat kedai ni... Yang ampa dok citer apa yang ampa buat tu nak wat apa... Ampa dok habaq mai ampa dok bagi sumbangan RM100 kepada rakyat Pulau Pinang. Aduh... Adakah apa yang Pakatan buat ini buat rasuah juga ke???? anda boleh menjawabnya..... 

Bagaimana pulak dengan janji2 yang dimainkan oleh Pakatan sekarang ini. Pendidikan PERCUMA???? Mana diletakkan dalam buku Jingga pun.... Anda Pikirlah sendiri.

CERMIN MATA CEQ DAH KABUR....TAK PERASAN TANG MANA PENDIDIKAN PERCUMA TU......


NAK TAHU LEBIH LANJUT, BOLEH TENGOK DI SINI.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...