KHAS UNTUK ANAK BANGSA KU

Friday, 16 March 2012

Malaysia Bangkit


Terpikirkah Anda???

Bendera Malaysia yang dilihat berkibar megah dipelusuk dunia telah digunakan secara rasmi pada 26 Mei 1950 iaitu sebelum kemerdekaan. Ia telah diilhamkan melalui satu pertandingan khas mencipta bendera Persekutuan Tanah Melayu yang bertujuan bagi mencari lambang kewujudan kerajaan Persekutuan.
Cetusan idea daripada seorang arkitek Johor iaitu Mohamed Hamzah yang menampilkan sebelas jalur biru-putih dengan bulan bintang berwarna putih dibahagian tepi kiri mendapat majoriti dan perkenan Mesyuarat Majlis Raja-Raja yang berlangsung pada 22 dan 23 Febuari 1950 tetapi dibuat beberapa perubahan pada reka bentuk asalnya. Antara perubahan yang dibuat ialah menukar warna putih pada bulan dan bintang kepada warna kuning untuk melambangkan warna diraja bagi raja-raja Melayu dan juga menambah bucu bintang kepada 11 untuk mengambil kira jumlah negeri yang ada dalam Persekutuan Tanah Melayu. Dengan penubuhan Persekutuan Malaysia pada tahun 1963, bendera tersebut telah diubah suai sewajarnya menjadi bendera Malaysia.
Bendera persekutuan Tanah Melayu ini diluluskan pada 19 April 1950. Dan pada 26 Mei 1050 iaitu pada tahun yang sama, bendera ini dikibarkan buat pertama kalinya di Istana Sultan Selangor, Kuala Lumpur.
Selama 47 tahun digelar Bendera Malaysia, pada kemerdekaan ke-40 pada tahun1997, namanya ditukarkan kepada Jalur Gemilang. Nama ini adalah cetusan idea daripada Redzuan Tamin seorang pegawai dari Jabatan Muzium Negara dan Antikuiti pada masa itu melalui satu pertandingan khas yang diadakan.

Tahukah anda disebalik Lambang dan Warna pada Jalur Gemilang???

i) Lambang Jalur pada bendera menggambarkan satu laluan lurus, hala tuju dan arah yang sama dianuti rakyat Negara ini.
ii) Gemilang bermaksud bercahaya, terang benderang dan cemerlang. Jalur Gemilang melambangkan kecemerlangan Negara dan rakyat Malaysia dalam mengharungi suasana kehidupan dengan penuh gigih, taat, dan bersatu padu bagi menjaga nama dan menaikkan imej Negara.
iii) Warna merah pada jalur melambangkan kesanggupan, keberanian, kegagahan dan kegigihan rakyat menghadapi segala cabaran. Warna putih melambangkan keluhuran dan keikhlasan. Biru melambangkan perpaduan hidup yang rukun dan damai manakala warna kuning melambangkan kesetiaan rakyat kepada Raja dan Negara.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...